събота, 5 ноември 2011 г.

Торта Жаба

 
Продукти за тортена форма 26 см:   200 гр натурален  шоколад –  Линдт с 85% какаово съдържание;   150 гр масло на стайна температура;   1 чаена чаша захар;   семената на 1 шушулка ванилия;   7 яйца, разделени на белтъци и жълтъци;   1 цяло яйце;   1 ½ чаена чаша брашно, пресято два пъти



За сиропиране на блата:   150 мл кафе;   4 с.л. Марсала – опционално За крема:   1 голяма кофичка сметана – 400 гр;   5 с.л. пудра захар;   1 ч.л. желатин на прах;   3 с.л. вода
За масления крем:   250 гр масло;   1 ванилия;   2 ч.ч пресята пудра захар;   2 с л. прясно мляко
За фондана:   1 пакетче желатин;   60 мл вода;   120 мл глюкозен сироп;   1ч.л глицерин;   ½ ч.л лимонена киселина;   1000 гр пресята пудра захар + допълнително за разточване и колкото тестото поеме – използвах 1300 гр
Приготовление:              
На блата:   Загрейте фурната на 170 градуса.  Шоколадът се начупва на парчета и се разтопява на водна баня или в микровълновата на максимална мощност на 2-3 отрязъка от по 30 сек, като след всеки се разбърква. Оставя се да изстине леко на стайна температура
В купа се разбива с миксер маслото заедно с  4 с.л. вода, ¼ чаена чаша от захарта и семената на ванилията. Добавят се 7 те жълтъка един по един, като след всеки се разбива добре. След това се добавя цялото яйце. Разбърква се до побеляване, докато се сгъсти и обема на продуктите се увеличи двойно. Внимателно се изсипва разтопения шоколад при непрекъснато разбъркване.
В чиста купа се разбиват белтъците със щипка сол. Пригответе си наистина голяма купа, от моята за малко да излязат белтъците. Останалата захар се добавя лъжица по лъжица при непрекъснато бъркане, докато не се получи твърда пяна.
Внимателно изсипете и разбъркайте 1/3 от белтъците в шоколадовата смес, след това сложете 1/3 от брашното. Повторете докато свършат брашното и белтъците и сместа стане хомогенна.

Изсипете сместа в тава със свалящо се дъно, застлана с хартия за печене, на която сте намазали стените с масло и сте поръсили с брашно.
Печете на най-долна решетка, като предварително сте поставили тава обърната с дъното на горе на пода на фурната. Това осигурява равномерно опичане на блата.
За да се изпече блата добре и да предотвратите надигането му в центъра, оставете леко открехната вратата на фурната, като пъхнете дръжката на лъжица между вратата и фурната. Печете така 15 минути, след това затворете вратата плътно и печете още около 45-50 минути.
Извадете тавата и я обърнете с дъното на горе върху решетката на фурната. Оставете така 20- тина минути, после освободете блата от формата. Оставете да изстине напълно.
За крема:  През това време пригответе крема, като разбиете сметаната със захарта. Аз сложих само 1 кофичка сметана, и стана тънък слой крем, ако предпочитате използвайте двойно количество от продуктите. В купа изсипете желатина и водата и го оставете за 2-3 минути да набъбне. След това на водна баня го загрейте докато се втечни, но в никакъв случай не го оставяйте да заври. Сметаната със захарта затоплете също на водна баня. Изсипете топлия желатин при топлата сметана и разбъркайте. Оставете настрана докато изстине леко на стайна температура С дълъг, гладък нож разрежете блата на две равни части, като първоначално маркирате с ножа плитко в блата, завъртайки го напълно и после отрежете изцяло. Напоете двете части на блата с кафето. Върнете долният блат във формата за торта и поставете свалящите се стени. Изсипете крема, поставете горният блат. Върнете в хладилника за 2-3 часа докато желатина стегне. Освободете тортата от формата и я поставете върху лист фолио за печене, който по-късно ще отстраните. Целта му е да предпази чист работният ви плот и чинията, докато работите с фондана и кремовете. От хартия изрежете шаблон за жабата, наложете го върху тортата и изрежете.

За масления крем :   В купа разбийте с миксер маслото, ванилията и добавете постепенно захарта, докато стане пухкав крем. Добавете прясното мляко и бъркайте до получаването на гладка смес. С крема намажете тортата от горе и отстрани равномерно, използвайки гладък нож, потопен в гореща вода и след това подсушен. Целта на този крем е да не прозира през фондана шоколадовия блат, да загладите всички неравнини и за по-стабилна основа на покритието Оставете в хладилника да стегне.


За фондана:   Оцветете 2/3 от фондана със зелена боя и измесете добре на поръсена с пудра захар повърхност до получаването на еднакъв цвят.

Разточете на лист с дебелина 2-3 мм и покрийте с него тортата. Притиснете добре и изрежете излишъкът. Направете си шаблони от хартия за очите и устата.

Оцвететe малка част от фондана в съответните цветове, разточете и с помоща на остър нож изрежете по шаблона. За изрязване на зениците използвах капачка от химикалка. Аз нямах кафява боя за устата и за това оцветих с малко какао на прах. Залепете изрязаните части с малко глюкоза за тортата. Отстранете фолиото под тортата и преместете в чиния за сервиране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар