събота, 5 ноември 2011 г.

Пандишпанов блат за торта




Продукти  /за един блат/:

2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. + 1 с.л. брашно
7 с.л. вода
1 равна ч.л. бакпулвер
ароматизатор по усмотрение (ванилия, настъргана лимонова/портокалова кора, или някаква есенция)

Приготвяне:
Отделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол (добавих солта от себе си, в оригиналната рецепта я няма). Жълтъците се разбиват отделно със захарта и водата. Към тях се прибавя брашното, пресято заедно с бакпулвера. Накрая внимателно се прибавят белтъците.

Сместа се изсипва в намаслена и поръсена с брашно форма / тава.

Блатът се пече, докато леко порозовее и клечка, забодена в средата не излезне суха, без полепнало по нея тесто.

Готовият блат е висок 3,5 - 4 см с диаметър 22 см. Ако се пече в микровълнова (5 мин под капак на 750 W и още 4 на 400 W (без капак) става поне 6 - 6,5 см.)

Забележка: едната с.л. брашно може да се замени с 1 с.л. какао или някакви ситносмлени ядки.

С това тесто правя основа за плодова торта, която пека в тази форма. Готовата торта може да се оформи така.

За средноголяма торта (с диаметър около 26 см) е достатъчно да се изпекат два такива блата и да се разделят на половинки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар