събота, 5 ноември 2011 г.

Торта Stracciatella




Продукти:
  • 100 г бишкоти
  • 90 г масло
  • 2 с.л. шоколад на прах
  • 500 мл течна подсладена сметана
  • 500 г кисело мляко
  • 1 ч.ч. пудра захар (или на вкус)
  • 200 г натурален шоколад
  • 3 ванилии
  • 2 пакетчета фиксатор за сметана
  • 20 г желатин

Приготвяне:

Смлените бишкоти се смесват с мекото масло и шоколада на прах до получаване на хомогенна смес. В покрита с хартия за печене тортена форма равномерно се разпределя бишкотената смес. С лек натиск се оформя блата на тортата и се оставя на хладно. Желатина се накисва в 10 с.л. студена вода за 10 минути и се разтопява на водна баня. Киселото мляко се смесва със захарта, една ванилия, настъргания шоколад и леко охладения желатин. Разбърква се добре. Сметаната, двете ванилии и фиксатора за сметана се разбиват на сняг. Внимателно към киселото мляко се прибавя сметаната и се разбърква. Получения крем се изсипва във формата, заглажда се и се оставя на студено до стягане. Тортата се украсява с настърган шоколад, шоколадова глазура или кокосови стърготини.
Течната сметана може да се замени със сирене крема (Филаделфия) или заквасена сметана.
Бишкотения блат може да се замени с готов шоколадов блат.
Преди да бъде свален канта, с нож се отделя тортата от стените на формата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар