Необходими
продукти:
За блата: /за 1бр./
4 яйца
4 с.л. брашно
4 с.л. захар
1 бр. бакпулвер
За масления крем:
1 л. Прясно мляко
50 гр. царевично
нишесте /натурално/
400 гр. захар
180 гр. брашно
200 гр. масло
1-2 пак. Ванилия
За захарния
сироп:
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
Украса:
Портокал, Банан, Киви,
Ягоди
2 пак. желатин
Приготвяне:
БЛАТОВЕТЕ: /общо 3 бр./
Белтъците
се разделят от жълтъците. Белтъците се смесват със захарта и се разбиват на
сняг. В отделна купа се разбиват жълтъците след това се прибавят към белтъците
и леко се ръзбъркват с дървена лъжица. Брашното и бакпулвера се пресяват и се
прибавят към сместа. Пече се на 200 0С /горен и долен реотан в
средата на фурната/ за 10 мин. В тавата се слага хартия за печене. Вади се
когато блата се охлади.
МАСЛЕНИЯ КРЕМ:
Млякото се
изсипва в тенджера и се оставя на котлона да заври. Към свареното мляко се
добавя захарта след това се добавят предварително смесени брашното и нишестето
/млякото не трябва да е на котлона/. След прибавянето на брашното и нишестето
се бърка енергично /може и с миксер/. Когато сместа е на котлона се бърка
постоянно и енергично докъто се сгъсти /внимава се да не загори/. След като се
махне от котлона, ако има бучки може да се разбие с миксер, след което се
оставя да се охлади. След като изстине крема, към него се добавя маслото и се
разбърква с миксер.
Взима се един
блат, поставя се на подложка, залива се с един черпак от захарния сироп, добавя
се от масления крем и така докъто се наредят блатовете /общо 3 бр./. Накрая се
слага малко от крема /колкото да покрие блата за да се наредят плодовете/.
Декорираме с плодовете. 2 пак. Желатин се изсипват в канче и се заливат с 5
с.л. вода, оставя се за 10 мин. да набъбне, след това се поставя на водна баня
докъто желатина се разстопи, след което се оставя да се охлади и към него се
добавя 100 мл. компот или захарен сироп. С четка минаваме плодовете с желатина
и се оставя в хладилника да стегне.
Няма коментари:
Публикуване на коментар