Продукти:
- 100 г бишкоти
- 90 г масло
- 2 с.л. шоколад на прах
- 500 мл течна подсладена сметана
- 500 г кисело мляко
- 1 ч.ч. пудра захар (или на вкус)
- 200 г натурален шоколад
- 3 ванилии
- 2 пакетчета фиксатор за сметана
- 20 г желатин
Приготвяне:
Смлените бишкоти се смесват с мекото масло и шоколада на прах до получаване на хомогенна смес. В покрита с хартия за печене тортена форма равномерно се разпределя бишкотената смес. С лек натиск се оформя блата на тортата и се оставя на хладно. Желатина се накисва в 10 с.л. студена вода за 10 минути и се разтопява на водна баня. Киселото мляко се смесва със захарта, една ванилия, настъргания шоколад и леко охладения желатин. Разбърква се добре. Сметаната, двете ванилии и фиксатора за сметана се разбиват на сняг. Внимателно към киселото мляко се прибавя сметаната и се разбърква. Получения крем се изсипва във формата, заглажда се и се оставя на студено до стягане. Тортата се украсява с настърган шоколад, шоколадова глазура или кокосови стърготини.
Течната сметана може да се замени със сирене крема (Филаделфия) или заквасена сметана.
Бишкотения блат може да се замени с готов шоколадов блат.
Преди да бъде свален канта, с нож се отделя тортата от стените на формата.
Течната сметана може да се замени със сирене крема (Филаделфия) или заквасена сметана.
Бишкотения блат може да се замени с готов шоколадов блат.
Преди да бъде свален канта, с нож се отделя тортата от стените на формата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар