събота, 5 ноември 2011 г.

Вкусни кремчета за малки коремчета




Маслен крем
Необходими продукти: 500 мл. прясно мляко, 2 с. л. брашно, 1 ванилия, 3 с. л. захар, 125 г.  масло, 3 с. л. пудра захар
Начин на приготвяне: Размиваме брашното и захарта в малко студено мляко (може и във вода) и на тънка струйка го изсипваме във врящото мляко. Бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти, после слагаме ванилията и оставяме сместа да се охлади. Разбиваме на пяна маслото с пудрата захар и към него малко по малко с непрекъснато бъркане прибавяме млечния крем.

Крем карамел
Необходими продукти: 500 г. захар, 6 яйца, 1 л. прясно мляко, 2 праха ванилия
Начин на приготвяне: Карамелизира се 200 г. захар. Останалите продукти се разбиват и се изсипват в горещата карамелизирана захар. Разбърква се леко и се пече на водна баня за около 35-40 минути. Изстудява се във водната баня и се яде студено.


Крем ванилия
Необходими продукти: 1 л. прясно мляко, 4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 2 пакетчета ванилия
Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се по малко от брашното и от 1 и 1/2 ч.ч. от общото количество прясно мляко, докато се получи еднородна смес. Останалото прясно мляко се поставя на котлона да заври и тогава към него с непрекъснато бъркане се прибавя разбитата вече яйчена смес. Вари се до сгъстяване на крема. Когато е готов, се снема от котлона и се прибавя ванилията, като се разбърква хубаво.


Яйчен крем
Необходими продукти: 1 л. прясно мляко, 4 жълтъка, 12 с.л. захар, 1 прах ванилия, 4 с.л. натурално нишесте
Начин на приготвяне: Захарта, жълтъците и нишестето се разбъркват и след това постепенно се добавя млякото. Готовата смес се слага на умерен огън и се бърка непрекъснато, докато започне да къкри до сгъстяване (около 3-5 минути).


Бананов мус
Необходими продукти: 3 банана, 3/4 ч.ч. захар, 1 белтък, плодове за украса
Бананите се нарязват на ситно и се пасират, добавя се захарта и се пасират отново, така че захарта да се стопи. Добавя се белтъкът и се бърка с миксер около 10 минути или докато се удвои обемът и стане много гъсто. Разпределя се в чаши и се гарнира с плодове, оставя се да престои в хладилник 2-3 часа. Мусът може да се приготви и от други плодове - малини, къпини, праскови, кайсии, пъпеш и други, като се измерват равни части плодове  и захар.


Кисел
Необходими продукти: 1 буркан компот, 2-3 с.л. захар, 1 с.л. с връх нишесте
Начин на приготвяне: Отделя се 1/2 ч.ч. сок от компота, а останалото се пасира и се слага да заври със захарта. Нишестето се разтваря в отделения сок и се изсипва на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Вари се до сгъстяване.


Крем с грис
Необходими продукти: 1 л. прясно мляко, 150 г. грис, 150 г. захар, 4 яйца, 30 г. масло, 2 ванилии, 150 г. сладко от плодове
Начин на приготвяне: Млякото, грисът и захарта се сваряват. Добавят се по малко разбитите яйца и се слага още 4-5 мин. на котлона да заври. Прибавят се маслото и ванилията. Изсипва се във чашки или чинийки, когато изстине, се полива със сладко.


Ябълков крем
Необходими продукти: 1/2 кг ябълки, 1 ч.ч. захар, 1-2 с.л. пудра захар, 1 ч.ч. сметана
Начин на приготвяне: Обелете, изистете от семките и нарежете на филийки ябълките. Залейте ги с 1 ч.ч. вода, прибавете захарта и ги сварете на тих огън. След като се изпари водата, свалете ги от котлона и ги оставете да се охладят. Отделно разбийте сметаната с пудрата захар и смесете получената смес с ябълките при поднасяне. По желание може да залеете крема с малинов, вишнев или др. сироп.

Няма коментари:

Публикуване на коментар